Sa fie foarte clar: Pretul apartamentelor este mai ieftin ca in alte tari (capitale) europene. Chiriile sunt exagerate.La mine in RO, in orasul meu , cu aproximativ 200 000 locuitori , universitate de stat (chimie, medicina, economie, industrie + politie de frontieri [nu avem facultate de armata, aviatie, marinari,etc) iti gasesc un apartmente cu 2 camere... la 200 euro , pretul din Chisinau... dar la mine in orash, la 200 euro , ai mobilier nou ,reparatie euro , sau cum ii ziceti voi... , geamuri termopan,etc. La mine in orash daca te uiti la blocuri , putine vezi fara aer conditionat, si aproape nici unul nu mai vezi fara termopane... Aici ? Dai 200 euro , si nu poti spala geamul ... efectiv cade vopseua de pe el... Iti bate frigul in casa, si iti sufla vantul prin geam. Primesti o masina de spalat din aia veche... E ok , una noua costa in MD doar 300$ , cateodata prefer sa dau eu 300$ decat sa ma chinui ... dar totusi , nu pot inchiria ceva, si sa pun eu termopane si sa vopsesc eu ... Am mai scris aici pe forum , ca am sunat la o agentie, ca sa cer un apartament cu aer conditionat. Tipa era o ruskaya devuska, mai bine zis ruskaya jensina... cre ca avea 30-35 ani +++. Si ma ia la misto "ce e aia aer conditionat!?". I-am zis si pe rusa, si pe romana si pe engleza, si ea radea... Un apartament lux costa 400 euro in Cluj, unde 1 din 4 persoane sunt studenti. Orasul are 300 000 locuitori si 100 000 studenti ... Chiar citeam undeva ca cu greu a mai putut cineva inchiria un apartament la pretul acela in Cluj... kit ca era foarte bine pus la punct. Cheltuielile ca sa faci un apartament sa arate bine, nu sunt mari ... dar e mai bine sa fie al tau ... Chiar daca e sa renovezi tu , cu un pic de vopsea, unele locuinte poate au mobilier foarte vechi, covor pe care nu poti sa-l arunci ca nu el tau ... si vai de mine paturile astea care scartie din ele...si nu il poti arunca si cumpara altul! ca nu e al tau! Cel putin , ca programator, prefer sa lucrez o saptamana, sa imi iau o masina de spalat (300$) , un aer conditionat (? $) , un aspirator (50$) si un calcator (20$) decat sa le folosesc pe ale celor care dau in chirie... dar ma rog ... Am ramas masca cand sunam in makler, si vedeam ca pana si alea la 250-300 euro / luna erau date... si mi se zicea ca nu aveau nimic special in ele... Asa ziceau aia care vroiau sa vorbeasca cu mine, multi erau aroganti ... semn ca ori i-au sunat vreo 50 de persoane pe zi ... ori asa sunt moldovenii :))) Preturile la apartamente vor scadea si in RO si in MD. E imposibil ca actiunile sa ajunga la 10-15% din valoarea lor de acuma 2 ani, si preturile la apartamente sa nu scada. Uita-ti-va aici la cum au scazut actiunile in ultimele 52 de saptamani (1 an). Ele au mai scazut si inainte de asta, cam de 2 ani scad. Nu uitati ca pretul e doar pe un an ! Actiunile au scazut de 2-3 ani de cand a inceput criza mondiala! http://www.bvb.ro/ListedCompanies/SecurityDetail.aspx?s=SNP - Petrom ! http://www.bvb.ro/ListedCompanies/SecurityDetail.aspx?s=TLV - Banca Transilvaniei http://www.bvb.ro/ListedCompanies/SecurityDetail.aspx?s=BRD - Banca Romana de Dezvoltare http://www.bvb.ro/ListedCompanies/SecurityDetail.aspx?s=BCC - Banca Comerciala Carpatica. Nici macar firmele farmaceutice nu au scapat: http://www.bvb.ro/ListedCompanies/SecurityDetail.aspx?s=BIO - Biofarm http://www.bvb.ro/ListedCompanies/SecurityDetail.aspx?s=ATB - Antibiotice Iasi http://www.bvb.ro/ListedCompanies/SecurityDetail.aspx?s=SIF1 - SIF1 Fond de investii foarte important din ROmania http://www.bvb.ro/ListedCompanies/SecurityDetail.aspx?s=SIF2 - SIF2 Fond de investii foarte important din ROmania http://www.bvb.ro/ListedCompanies/SecurityDetail.aspx?s=SIF3 - SIF3 Fond de investii foarte important din ROmania http://www.bvb.ro/ListedCompanies/SecurityDetail.aspx?s=SIF4 - SIF4 Fond de investii foarte important din ROmania http://www.bvb.ro/ListedCompanies/SecurityDetail.aspx?s=SIF5 - SIF5 Fond de investii foarte important din ROmania Alte firme importante din RO: http://www.bvb.ro/ListedCompanies/SecurityDetail.aspx?s=OLT - OLT CHIM http://www.bvb.ro/ListedCompanies/SecurityDetail.aspx?s=FLA - Lantul de magazine Flamingo , de la 0.35 au ajuns la 0.04 bravo lor! doar anul asta! http://www.bvb.ro/ListedCompanies/SecurityDetail.aspx?s=TUFE - Turism de la 0.96 la 0.16 ... asta doar anul asta! Avem aici si o firma de constructii ... http://www.bvb.ro/ListedCompanies/SecurityDetail.aspx?s=IMP Uitati-va pe situl acela la maximul si minimul din ultimele 52 de saptamani ca sa vedeti despre ce vorbesc... Are sa vedeti ca actiunile sunt la chiar sub 10% din cat erau in urma cu 2 ani . Aici se arata cat e pe un an ,dar multe is la sub 20% chiar si asa. Alte actiuni gasiti voi pe www.bvb.ro Oricum , mi s-ar parea absurd ca sa ajunga un apartament la 5000$, dar tot ce e posibil... Добавлено (18.12.2008, 07:21) --------------------------------------------- Economistii nu va zic totul ... va garantez eu asta. Multi au prezis si in Romania, ca preturile vor mai creste, ca preturile sunt sub-dezvoltate... sunt "macaroane pe urechi" ca sa va explic cu o alta expresie MD. Preturile la imobiliare vor scadea, e foarte clar asta. La actiuni? Nu sunt sigur cand vor incepe sa creasca din nou , si cum vor evolua in 2009 ... sunt mult prea multi factori... Oamenii pot cumpara actiuni , profitand de preturi mici , si fiind optimisti... Venirea lui Obama in Usa, "inteligentul cela" , va aduce mult optimist in inima oamenilor ... asta la CUMPARAT actiuni ... insa la apartamente? gandi-ti-va si voi ca multi au 1 lei romanesc ca sa isi cumpere 10 actiuni la o firma din Romania, listata pe www.bvb.ro , dar nu multi isi pot cumpara un apartament fara a apela la un ajutor bancar... Este legea cererii si a ofertei ... zicea lumea ca de 3 luni sunt cam acelasi apartamente la vanzare... e si normal ... ai de-a lucru cu familii , oameni simpli , nu cu oameni de afaceri . Pe bursa joci contra profesionistilor, joci cu un tip care vinde azi de 1 milion de euro , ca mine ceva din el ii zice ca maine cumpara cu 15% mai ieftin ... Aici ai de-a face cu familii ... si iti dai seama, ca il bate nevasta acasa pe Ivan , daca iti vinde tie apartamentul la 30 000 euro , si nu la 36 000 euro. Multi vand ca sa se mute intr-un apartament mai mare,etc... Pretul.... E ceva pur si simplu in capul oamenilor. Pretul poate scadea la fel de usor cum au putut sa creasca. E o obisnuita in mintea oamenilor ca nu pot sa scada. Oamenii tot cred ca va creste la nesfarsit, ca preturile din MD sunt sub-evoluate. Au vazut ca preturile cresc 2 ani, si s-au gandit ca oameni cu cap le fac sa creasca, si tralala... dar va zic eu sunt povesti de adormit copii... maldavskii saski (am zis bine?!) La fel de bine cum au putut sa urce pana in octombrie cu aproximativ 40% anul asta... la fel de bine pot s-o ia cu 40% la vale anul viitor, sau pe fondul crizei cu 60% http://www.eurobusiness.md/index.php?option=com_content&view=article&id=379:in-luna-septembrie-apartamentele-din-capital-s-au-scumpit-&catid=37:cum-ii-cheltuim-&Itemid=62 Daca a crescut in 2008 cu 40% de ce nu ar putea scadea in 2009 cu 60%? Well oamenilor le vine greu sa vanda in pierdere... mai ales cande vorba de un apartamente... s-ar putea intampla ceea ce s-a intamplat pe bursa: multi au vandut la inceput, si pretul a scazut... apoi nimeni nu a mai vrut sa vanda la preturi ridicol de mici , asa ca bursa a inceput sa urce... stiti de ce? erau putine actiune de vanzare, si cine vroia sa cumpere, le cumpara asa...asa ca pe seama unui volum mic au inceput sa se ridice preturile... La fel, daca oamenii nu vor vrea sa vanda apartamentele ca sa nu piarda... se vor imputina numarul celor care vinde... si poate de aia si avem acuma o usoara creste in octombrie de 5-6%. Dar cine trebuie sa vanda, trebuie sa vanda... Pe de alta parte multi poate ar vinde acuma, ca afla ca va scadea pretul ... sau ca se simnt mai siguri. Cand urca preturile cu 20-30% pe an nu prea aveai curaj sa vinzi , ca te gandeai "Bah da copii mei peste 5 ani vor cumpara la de 10 ori pretul?" acuma pt. multi pare mai sigur sa vanda apartamentul lui bunica decedata anul trecut, si sa isi cumpere un BMW... Noi acuma , tipii tineri ,ne jucam contra celor in varsta. E o chestiune de timp. E un joc pe sistem nervos, pana la urma aia batrani care vor sa vanda apartament, vor slabi de stress, si il vor vinde, dupa 2-3 luni, anul viitor. Parca ii vad acuma in mintea mea, cum se uita calm la televizor si spera ca totul e un "joc al mintii" cum cred ei ca totul se va rezolva, si dupa sarbatori totul va incepe sa creasca din nou. Oameni de 50-60 ani , care se uita 4 ore la TV , cu burta, cu 2-3 apartamente, vorbind despre vremurile bune din "CCCP" Cel mai frumos lucru ar fi ca aceasta scadere sa fie acceptata la nivel social. Cum a fost si cresterea. Sa fie ceva normal in mintea oamenilor.Atunci putemvedea o scadere a apartamentelor cu 2 camere, pana la 30 000 euro. Cifra asta de 30,000 euro este foarte importanta, pentru ca este o bariera psihilogica. Pe bursa, multi s-ar speria si ar vinde... insa la imobiliare, multi ar tine in cap "oooo un apartament cu 2 camere, e 30,000 euro , nu las 29 000 , e 30 000, atata zice si vecina ca e, intreab-o". Daca ajunge la 29k , va ajunge rapid la 25k , e vorba de bariere psihioligice, ca si atunci cand dolarul a scazut sub 10 lei , si poi a crescut peste 10 lei , lumea vorbea doar de dolar, la stiri aparea doar stiri despre dolar. Добавлено (18.12.2008, 07:22) --------------------------------------------- Apropo, Dolarul/Euro este tinut sub control de Banca Nationala, ca sa nu fie probleme, Banca Centrala cumpara daca e cazul sute de milioane de euro de pe piata, ca sa nu lase pretul sa scada, sau daca e cazul vinde sa nu il lase sa creasca. Ca sa fie clar: Banca Centrala vinde/cumpara dolari/euro direct de la banci... ei nu se duc la casele de schimb valutar..etc.. am zis-o doar pentru aia care cred in povesti cu glamuriskii , sis, si capra cu trei iezi .. Nici o persoana din MD nu ar putea ataca piata din MD. Banca Centrala are poate 2 miliarde de dolari, si oricat ar vinde, nu poate cineva cobora cursul sub cat vor cei de la Banca Centrala. Doar daca nu are mai multi bani decat si-ar permite Banca Natioanala sa joace... Si in Romania si in MD , euro/dolarul a fost lasat sa creasca pentru ca asa s-a vrut ... asta in zilele bune de mult apuse... ( nu aveam bani , si am vrut sa incurajam exportul, si sa defavorizam importul) Din cate stiu Banca Centrala din MD are cam 2 miliarde euro cash in numerar, si inca 2 miliarde in conturi bancare?! Nu vreau sa zic prostii ... dar banii sunt suficienti pentru situatia actuala... dar daca vin inapoi muncitorii din spania, atunci nu stiu ... MD importa de 2.5 miliarde euro ,si exporta doar de 700 milioane... Oricum cred ca sunt suficienti bani sa tina sub control pretul la euro/dolar lejer pe 5 ani de criza economica. In Romania, situatie e mai rea... avem industrii foarte mari ... de masini , telecomunicatii ,etc. Au fost dati afara sute de mii de perosane... fara gluma... Acolo statul va trebui sa scoata bani si sa dea bani la Dacia, la Ford...etc.. 16 milioane euro vor da la Dacia, 25 milioane la ceva firma producatoare de piese, doar ca vedeti ... se aduna ... Banca Centrala din MD, ar putea da bani bancilor... dar m-as mira sa impinga atata de mult lucrurile... Insa va zic eu ca sistemul bancar si din Romania si din Moldova e foarte afectat , mai mult decat zic unii "papagali" la tv. E ok , nu sunt idioti ,dar nu poate apare un ministru la TV si va zica "Bah , e jale baietilor..." Ministerele , Bancile, si firmele de constructii daca ar fi puse la detectorul de minciuni ... nu ar sari acul de la detector, dar la Fenosa s-ar face scurt ciurcuit ... s-ar stinge bencul la noi in casa cand ar vorbi ei la televizor... mai ales agentii de vanzari ... (Gluma pe post de parere politica , libera, democratica, sa nu imi reproseze careva) Se zicea aici pe forum , ca firmele de constructii nu pot oferi reduceri ... prostii , pe cateva blocuri au pus mare de tot reduceri de 15%, ce ziceti de asta? Pacat ca nu pot citi pe rusa, ya gavariu , pa panimaiu , dar nu pot citi ?! Imi zice si mie ce scrie pe blocurile nou construite din orash? Eu vad pe ele -15%, -17%.... -16.99% si ceva scris in rusa sub acel minus... Moldovenii au cam 8 miliarde de dolari in conturi bancare. Suntem 3.3 milioane (cu tursitii ca mine cred ... ) Asta ar inseamna cam 2500$ / cap de locuitori. Si chiar au acesti bani , eu am intrebat fetele din ICQ, prietenii din Yahoo Messenger daca parintii lor au depozite la banci , si toti mi-au zis ca parintii lor salveaza bani in banci ... faceti si voi la fel, doar fiti sinceri sa nu creada ca vreti sa le cereti bani cu imprumut ... zice-ti-le "Uhhh am auzit ca moldovenii au 2500$/ cap de locuitori bani in banca... ce zici ?au astia dreptate... uhhh si parintii tai isi tin bani in banca?" are sa vedeti ce multi au bani buni in banca... Cum au reusit unele firmele sa construiasca blocurile astea prin Chisinau. Totusi sunt 190 de blocuri nou construite prin Chisinau ... http://www.eco.md/article/6100/ Nu exagerez, uita-ti-va aici ca aparut si un GHID! Va zic cum au facut "baietii destepti" din Romania ... ca sa nu mai jignesc pe nimeni din Moldova ... Nu vreau sa dau sau sa primesc lectii de economie la Sectorul de Politie sau la SIS... (gluma politica, dreptul meu la libera exprimare) Smecherila, baet de cartier, cu parinti nu neaparat bogati, dar cu cunostinte , parinti care lucreaza "pe la stat" ... Si-au facut firma de constructii , au facut un plan de afaceri , si s-au dus cu el la Banca. Constructiile incepeau sa infloreasca pe piata locala. Banca le-a dat lor credite, mai ales datorita recomandarilor familiale... Hai sa nu mai ascundem elefantul dupa deget ca nu are rost, si in Romania, vrei credit bancar? il vrei rapid? e bine sa stii pe cineva la banca, ca sa iei credit cat mai mare, sa nu te verifice de o mie de ori, si sa obtii acel credit, ca altfelbanca poate zice "MUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU" Acesti "neexperimentati" au primit credite pe care , zic eu , le meritau oameni de afaceri adevarati , nu niste "aroganti smecheri ca ei". Au inceput sa construiasca, dar din banii cui ? Din banii dati de oameni bancilor... preturile la apartamente au tot crescut... si tot mai multi smecherila au primit credit si iar credit, si iar credit. In Romania,ca suntem in UE bancile mai primeau si ajutor din afara, ca eram "tara emergenta" (Ca si voi astia din moldova) si preturile cresteua exorbitant de mult (suna ca la moldova...) 15-40% pe an ... (suna familiar din nou?!) S-a mai ajuns si ca unele preturi la terenuri sa coste de 500 de ori mai mult pe o diferenta de 4 ani ... asta ca bonus. Preturile la materialele de constructii au crescut cu 100%, din cauza ca e cererea mea... La un moment dat, bancile din UE isi ridica mana dupa bancile din Romania, si le zice "Bah , frate ca frate, dar vedeti ca si noua ni-e greu ,nu va mai putea da bani , aveti grija ce faceti..." . Bancile din RO au primit sfaturile si amenintarile bancile din UE. Nu au mai dat credite ca oamenii sa cumpere locuinte. Nu le mai vin banii de acolo de sus din UE, si le este si frica acuma cand au vazut ce se intampla pe la vecinii din UE. Le este frica ca Ion si Mihai sa nu isi piarda locul de munca... dar mai ales le este firma de firmele de constructii ca nu vor vinde. De la o persoana fizica poti scoate banii , dar dupa o firma? Ce e o firma? E o simpla hartie in dulap. Tine-ti minte asta... o firma este o simpla hartie... nimic mai mult. In Romania doar 50% dintre datorile de la o firma se recupereaza, si procesul dureaza in medie 2 ani ... bancile normal ca au avocati mai buni , nu se pot face abuzuri contra lor... si au instrumente mai bune... Acuma smecherii aia care au luat credite si toate fetele ii vedea asa de smecheri si inteligenti ... si ei se vedeau cu blocuri cu zeci de etaje + multe miloane de euro in conturi ... acuma au ajuns sa nu mai poata vinde... ca nu mai cumpara nimeni ... nici aia care vor sa cumpere.... ca nu primesc credite.. Добавлено (18.12.2008, 07:23) --------------------------------------------- Gandit-va ca ei trebuie sa plateasca o dobanda de cel putin 25% pe an pentru creditul luat. De unde 25%? Pe lang dobanda aia de 16-17%, bancile percept diferite comisioane, exemplu: 1-5% comision anula de administare + asigurare + 1% comision de tranzactie (1% doar ca depui banii in cont!) etc... Unele la sfarsit de an percep comision de recalculare... lol, e penibil , iti ia si acolo 1-3% ca iti recalculeaza cat mai ai de platit.. e chiar tare, daca mai ai de platit 50 000 , iti ia mai mult decat daca mai ai de platit 500 euro , ca oboseste calculatorul mai repede e mai greu de caculat ca e cifra mai mare ...si sunt mai grele calculele... Bancile s-au cam trezit acuma din ameteli , si au dat nas in nas cu toti incompetentii si arogantii din Rep. Moldova si Romania... Va dati seama ce presiune se face acuma asupra lor? Vinde acuma, nu imi pasa vinzi , vinde acuma la orice pret, trebuie sa va plati datoria... Ei nu pot tine un apartament nevandut 4 ani , pana cand ies din criza, din cauza a celui 25% pe an ... Bancile vor avea probleme, din cauza ca f. multi oameni vor scoate banii din banca... credite nu vor mai putea da... Normal ca vor scadea preturile, si inca mult de tot, daca nu o vor face ei , stiti cine o va face? banca! Banca va confisca repede blocul, si il va vinde poate si sub pret, si dupa aia ii va da in judecata pe astia care au facut blocul. Va zice ca e vina lor, ca au supraextimat piata... fara glume, s-a intamplat in Ungaria. Va dati seama? Sa ai 30 milioane euro + sa ceri inca 70 milioane de la banca, si sa iti vanda blocul la 50 milioane , si sa iti mai ceara inca 60 milioane pentru credite restante si tralala...?! :)) E realiate? Well ... se intampla deja in Ungaria... in RO si MD nu am auzit de blocuri mari confiscate... inca... Primii care vor scadea preturile vor fi astia cu blocurile noi. Defapt deja am vazut chiar si azi reduceri de -15%... asa de sarbatori ... Va plimbati noaptea prin Chisinau ? Uita-ti-va la blocurile astea noi ... are sa vedeti 3-5 becuri aprinse intr-un apartamente cu 100 de locuinte... Zilele trec, rata lor la banca tot creste... Astia ar putea vorbi cu banca, si sa faca un artificiu. Sa mobileze si inchirieze blocurile noi, ca sa isi poata plati rata. Si atunci URA voi sta si eu in Lux in Moldova... Si ii voi putea trimite si eu lui mama o poza de unde stau ... Firmele de constructii au facut prostii ... mari in Romania, nu stiu cat de mari in Moldova, aici bancile cred ca cauta clienti mai seriosi ... Daca va uita-ti pe situri , are sa vedeti o gramada de Ferrari, Diablo si Lamburgini in Romania ... Stiti cum au fost astea cumparate? Foarte simplu, ti-ai facut firma de constructii si ai primit credit de afaceri de la banca... tu din banii aia platesti materiale, salariile,etc. Smecherii astia isi puneau prime de craciun , sau de pasti, de sute de mii de euro, sau milioane de euro ... + Salarii de zeci de mii de euro ca "general manager" si tralala... Добавлено (18.12.2008, 07:25) --------------------------------------------- Si uite asa, in Romania au aparaut sute de masini de masini luxoase, sau poate mii ? Din cate stiu in 2008 la reprezentanta ferrari din Romania, s-au vandut 48 de ferrari ... dintre care 45 noi si 3 vechi ?! ceva gen ... Aici se zice ca in Romania circula 75 de ferrari , si ca ferrari deja a vandut cota de 15 masini. Vedeti ca data articolului este luna MAI ! http://www.standard.ro/articol_42284/ferrari__obiectiv_de_vanzari_de_15_masini_in_acest_an__75_in_circulatie.html Afla aici cateva luni mai tarziu ca au depasit plafonul si au vandut 45 de ferrari noi ! http://stiri.acasa.ro/articole/masini/Reprezentanta-Ferrari-in-Romania-a-atins-cota-de-vanzari-pentru-acest-an Va dati seama? 45 de ferrri noi si 3 ferrari vechi ? doar de la reprezentanta?! Va dati seama cati s-au mai dus cu banii "din prima de merit" ca sa isi cumpere ferrari din italia, germania, ca acolo poate e mai ieftin?! Dar macar e ok , are sa vedem tot felul de oameni cu ferrari stand la puscarie Are sa fie comic, dar are sa vedem fii de deputati si de ministri , la televizor... anchetati penal,si va zic eu ca atunci cand iti cer banii vreo 10 banci ... tu poti fi fiul lui Basescu ca nu scapi. In Moldova, inca e bine de voi ... desi aveti si voi 200 de amplasamente noi (in astea se gasesc case , vile, + 12 000 apartament in 190 blocuri) doar in Chisinau ... in Romania e vai de noi... In Romania, s-au investit prin cluj 500 milioane de euro intr-o zona rezidentiala, prin Arad s-a dat 1 miliard de euro ... http://www.ziuadecj.ro/action/article?ID=2294 - Ca sa va traduc cum arata cele mai mari proiecte din CLuj ... Doar Cartierul Tineretului 500 milioane euro Impact - Lomb 300 de milioane de euro Polus Center 140 de milioane de euro Borhanci 94 de milioane de euro Atrium Center 85 de milioane de euro Iulius Mall 60 de milioane de euro Bună Ziua (Mao – Elite) 50-60 de milioane de euro Grand Hotel 40 de milioane de euro Rezident Park (Feleacul) 30-45 milioane de euro CBC-Global Plaza 25 de milioane de euro Asta doar in Cluj ! Si doar cele mai mari, va dati seama cate proiecte de 1-15 milioane mai sunt pe lang astea?! In Arad cineva are un proiecte de un miliard de dolar. Un singur proiect - 1 miliar de dolari Si asta doar Arad si Cluj, sa nu vorbim de orase cu mult mai mare gen Timisoara, Constanta sau chiar Bucuresti ... Romania e cu mult mai mare ca Moldova. Are peste 40 de judete. Si in majoritatea judetelor sunt orashe cu peste o suta de mii de locuitori. In MD parca doar in Chisinau si Balti sunt peste 100 000 locuitori ?! Moldova se ia foarte mult dupa Romania. Au crescut preturile la noi , au crescut si la voi... v-ati luat dupa noi ... ne-ati copiat... la noi situatia e mai rea, dar avem noroc cu UE ... banii din bancile MD is garantati pana la 200 euro , in Romania pana la 50 000 euro... Cineva insa va trebui sa plateasca factura celor 190 de blocuri noi din Chisinau ... si cele cateva zeci sau poate sute de miliarde de euro care sunt bagati in constructii in Romania... Doar in 2007 s-au inceput proiecte de 15 miliarde doar in bucuresti ! Is sume exorbitante! Nimeni nu stie exact cat e cifra, nu se publica ca nu sa nu se faca panica, multi oameni si-au putut lua 100 000 euro credit personal si si-au facut casa. Cunosc multi oameni in RO care facea case sa le revanda... Aici se calculeaza doar blocurile mari, nu se pun si vilele mici facute la comanda, sau facute ca sa fie vandute... Sunt putine informatii prin MD, poate din cauza ca eu caut pe google doar in limba romana, si pe multi nu ii gasesc ca ei scriu in rusa?! Dar daca sunt 190 blocuri a cate 12,000 apartamente. Hai sa facem o medie la 50 metri patrat per apartamente. Si sa zicem ca mp^2 construit a costat 400 euro. 12 000 * 50 * 400 euro= 240 000 000 euro ... la asta mai adaugam pretul terenul si rata la banca... incepem sa cred ca e ok ... e mai ok ca in romania... da aici in moldova, e un pic mai bine... Factura prostiei pt. Romania e una enorma... dar si pentru Moldova nu e mica... Sa nu ne luam de USA. Ei au ajuns la un stadiu in constructii, noi la un alt stadiu. In USA majoritatea americanilor au pensie de 50 000$ / an! Multi americani castiga peste 5000-6000$/luna. Acolo in USA e altceva ca la noi , acolo ei au cumparat deja apartamentele, au avut criza finaciara, si nu isi mai pot plati creditele... dar sunt persoane fizice si tot vor plati ei cumva creditele la apartamentele neluate. In USA oamenii au apucat macar sa cumpere o foarte mare parte din apartamente. Noi ne-am dezvoltat in timp ce ei intrau in criza. Am fost egoisti , am crezut ca preturile la noi va crestea, si la ei va scadea. Acuma vom plati "pacatul arogantei" in USA nu stau blocuri cu nici un cumparator din cauza ca cer un pret exorbitant de mare! Insa in Moldova ? In Romania? E vorba ca te uiti la blocuri noi si vezi 3-5 becuri aprinse seara! In Moldova blocurile nu s-au vandut! Timpul trece si totul a fost facut pe credit de la banca! Investitorul a facut asta pe credit, creditul e la investitor, nu la omul de rand. in USA deja apartamentele au fost cumparate! noi ne-am inecat dupa ce apartamentele au inceput a fie gata... Acolo sa vedeti voi criza si probleme... Va dati seama ce inseamna ca bancile acuma sa nu isi primeasca banii , se vor face mari presiuni pe capul lor...dar mari de tot... In Chisianu , depinde mult si cine a facut cele 200 de asambluri rezidentiale... daca cineva are mai mult de 30% din ele si vine criza la anul... ala poate fi fiul lui Voronin , ca ala nu scapa pe 10 ani de probleme juridice. Scuze, gluma politica. Poate fi fiul Basescu, defapt poate fi si Basescu. Apropo : Oleg are banca aia Fin Com Bank, vom vedea la cine a dat el bani cu imprumut :))) Nu am nimic cu el , dar am cu aia care au masini de milioane de euro sub cur, si au facut mofturi ca ei sunt glamuriskii si vor neparat 100% sau chiar 120% profit... A mai aparut o lege... http://www.constructor.md/News/3075/ro.html cere 5% impozit ? Am inteles ca acuma se aplica TVA pe taxa de constructie si in MD? Cineva a vrut sa mentina ridicat pretul la apartamente... insa acel cineva nu se gandeste ca daca mai pune un x% vor fi si mai putini care vor cumpara.. Si TVA pun doar firmele... doar blocurile cumparate de la o firma contin TVA. Persoane fizice vand fara TVA. Rezultatul ? Blocurile mai scumpe, nimeni nu le cumpara, timpul trece, si aia 25% pe multi cu BMW clasa 7 nu ii lasa sa doarma noaptea... 2009 va fi un END GAME pentru foarte multi cu ferrari sub cur... va zic eu ... Asta e, FINISH , pacat ca au facut prostii pe banii oamenilor... Daca Bancile vor da faliment, statul le va cumpara... vom plati noi din banii nostri Ferrari-ul lor si bliadi de la streapteas Ma mira aici un alt aspect... faptul ca multi zic ca parintii lor,de la tara, au scos bani din banca ca sa le poate oferi o chirie lor, aici la orash ... Asta e bine... daca e adevarat, bancile nu vor mai da credite (pentru ca nu vor mai avea bani , au si ei "buzunare") , si va fi mai mica concurenta... Mai multi vor sta in camine, ca e mai ieftin ... multi nu vor mai primi salariile parintilor din Masckva... scuza-ti-ma stiu o tipa cu apartament in Ialoveni, si ea si-a luat chirie la 400 euro aici in Chisinau ! Parintii ei lucreaza la Mosckva si ma mira faptul cu cata usurinta arunca ea cu banii ... a vrut sa mergem in calatorie in Romania, a vrut sa plateasca ea... lol, m-a intrebat daca 500 euro ii ajunge asa de cheltuiala + bani de bilete... + hotel.. Damn , in timp ce eu cumparam de la Furchet ca sa imi reduc costurile, ea cumpara de la magazin de cartier ... nu ii pasa de bani , parintii lucrau la Masckva.. ... si nu e singura pe care o stiu asa... sunt multe fete cu parinti care lucreaza in strainate si ele se plimba doar cu Taxi si nu fac economii de loc... Vedeti ca acuma cei care inchirieaza simnt mari presiuni... pana acuma multi inchiriau fara contract. Ca sa se poate scapa usor de tine. Legea ca de ex. nu le permite ca sa majoreze taxa de inchiriere decat odata pe an ... stiati asta? Nu va pot da afara decat daca nu va platiti chiria 3 luni , etc... Trebuie sa va anunte inainte cu 3 luni daca intentioneaza sa va dea afara pentru alt motiv. Ei nu doreau contract. Foarte multi erau niste profitori, au trecut chiria dupa dolari pe euro, si apoi pe lei MDL. Sau cand euro sub 13 lei , cerea sa platim la 15-16 lei / euro...etc... In Urma cu un an nimeni nu cerea bani in avans, sau daca cereau o faceam pe maxim 1-3 luni. Acuma, foarte multi din Chisinau , isi permit sa ceara plata pe 6 luni in avans. Ma intreb de ce o faC? Le este frica ca va scadea chiria ca in Romania? Stiti ce e comic?Acuma ne este mai bine noua sa nu facem contract... sa nu fim obligati sa stam un an de zile, sa platim 250 euro , si sa auzim ca altii si-au luat chirie la 150 euro ... se poate intampla. Preturile la chirii vor scadea lejer cu 50 euro la apartamente cu 2 camere. La alea cu o camara, mai putin de 1000 lei nu stiu daca pot cere... dar o va face, dupa o vreme. O mie, este o cifra mult prea psihologica ca sa poata scadea si un leu ... Luna decembrie si ianuarie, is luni in care nu prea este cerere de chirii. Cine vrea sa se mute de anul nou intr-un apartament? Daca eram in Ianuarie 2008, ziceam .. negociati acuma...pentru ca suna putini oameni, dar acuma ... cu toti asteptam marea ieftinere a preturilor chiriilor. Ieftinerea nu va veni la pretul brut cerut. Ieftinirea va veni de la faptul ca poti sa negociezi. La fel si la cumpararea apartamentelor. In vara, daca vindeai apartament in Bucuresti, te sunau 10 cumparatori ! zece! Vanzatorul avea de unde alege... Acuma, ? s-a mai zis si pe site, oameni (din MD) care incerca sa vanda de o luna apartamentul la mica publicitate si nimeni nu il cumpara. Poti negocia? Normal ca da, pentru ca esti singurul , pentru ca nu mai sunt aia 10 ... Добавлено (18.12.2008, 07:25) --------------------------------------------- La fel si cu chiriile, le inchireaza familii , daca un fraier se muta de acolo ei ar vrea sa obtina de altul tot 250euro , cum au fost obisnuit de 1 an bun de zile... vor sa aiba 250 euro si sa traiasca regeste... atata tot ca dupa ce vor depune anuntul in Makler nici un loh nu va mai suna... si atunci daca suni tu , poti spune Platesc 6 luni , dar vreau 8. Defapt asta cu platesc 6 si 8 primesc nu prea merge in negocieri... luati ceva lectii de negocieri, si profitati de ei ca si ei au profitat de noi. Pentru contract va recomand: Pregatiti un contract din timp, aveti grija sa stipulati clar in contract ca puteti pleca oricand. Scrieti frumos: cu instiintarea in prealabil cu 30 de zile. Nu va bateti joc, si nu incercati sa faceti pe profitorul. Daca faci pe profitorul oamenii se vor apara. Luati oamenii mai "hai sa vedem cum putem face ca aceasta afacere sa fie rentabila pentru amandoi"... Majoritatea contractele de pe net is niste prostii... e un contract pe situl asta unde scrie "Romania" in loc de Moldova... aveti grija ce naiba copiati... Vedeti ca nu exista termenul "inchiriere" in lege. Exista in MD doar legea locatiunii si legea arendei. Scrieti clar "Contract de Locatiune" nu va prostiti cu "Contract de inchiriere". Contractul postat pe situl asta scria acolo si 'legile din Romania' aveti grija ca suntem in Moldova... Model cum sa negociati cat mai dur. Ca sa il intelegeti un pic pe proprietar... Creierul uman este un calculator. Are anumite programari in el. Anumite stereotipuri, etc. Odata ce ii activezi anumite sterotipuri, el face ceea ce e obisnuit sa faca de zeci de ani de cand te-ai nascut. De aceea fetele refuza un baiat care miroase a alcool , pentru ca il percepe ca pe un risc ca pe ceva agresiv. Ca pe cineva in care nu poate avea incredere. Cand va duceti sa va luati chiria incercati sa va spalti... imbracati leger. Incercati sa vorbiti cat mai prietenos la telefon. Faceti-l pe celalat sa aiba incredere in voi. Nu fiti prea profesionisti, pentru ca daca tu te comporti serios, celalt se comporta si el serios, si va accepta cu greu sa negocieze. Acuma, nu poti sa ii zici persoane de la telefon "hai sa negociem" ... pentru ca asta il face pregatit de negocieri , "atata e pretul pe piata" imi pare rau .. Fiti atenti: E ciudat, cand o fata refuza un baiat, si apoi baiatul intreaba de ce.Fata ii dau un motiv. Baiatul ii zice ca el nu e asa, si fata il refuza din nou, si baiatul tot incerca din nou , si fata iarashi il refuza, baiatul se infurie insista cu telefoane si fata il refuza rau de tot. Aici is stereotipuri. Vedeti ca fata isi APARA pozitia luata. Daca a zis NU la nervi, ala e NU pentru totdeauna. Baiatul? El tot resuma, pentru ca a fost refuzat si acuma are un streotip sa isi recapate demnitatea, eventual ca sa refuze el maine... Incerca-ti sa intelegi aceasta fata, ea refuza si nu isi mai schimba parerea ... Aceasta tehnica este folosita si de vanzatorii de masini ... is prietenosi , iti zic preturi mici , te lasa sa urci in masina...etc.. si dupa ce tu zici "Uhhh voi cumpara masina asta, voi cumpara masina asta chiar din acest magazin ,chiar azi e super" abia dupa aia iti zice ca daca acela e modelul standard, si daca vrei casetofon trebuie sa cumperi versiune elite care e mai scumpa. de aia firmele dau si drive test... conduci o data masina, si iti imaginezi cum ar fi sa fie a ta, apoi faci ani de zile tot posibilul ca sa cumperi masina aia. Defaupt iti protejezi decizia luata in urma cu ani de zile. Va trebui sa aveti grija ca cel care da in arenda sa zica "gata mi-am gasit lohul". De abia atunci negociati. Sa fie clar, niciodata dar niciodata sa nu ii lasati impresia ca vreti sa negociati. E ca si cum ai merge rupt de beat si te-ai da la o fata in parc... si sa ii zici ce bun baiat esti tu , niciodata sa nu faceti asta. Psihiicul lui se va proteja si nu va negocia nici un euro. Sa zicem ca el a cerut chiria 250 euro ... ziceti ok , hai sa vedem cum arata, vorbim acolo ... va intalniti cu el ii vorbiti frumos, stati de vorba, iti ziceti de voi , fiti cat mai familial... apoi mergeti sa vedeti casa, el deja va vede ca pe un viitor chiriash ... si acuma l-ati prins in plasa... cum ati ajuns... incepeti jocul ... nu ziceti "ooo fain are si baie cu reparatie euro" , faceti o mutra de suparat(a), cat puteti de tare... pasiti cu greu prin mizerie, daca e mizerie prin casa.. daca va intreaba daca mai vreti chiria, etc... o va face din disperare, psihicul lui a decis ca iti tie chiria, si el va incepe sa isi protejeze decizia ... si acuma l-ati prins... e momentul sa negociati ... Niciodata nu ziceti hai sa negociem. Desi dupa ce el "e speriat" vazand reactia voastra pesimista.. o puteti face, dar nu riscati ... "negocierea"... va decurge cam asa Daca a cerut 250 euro / luna asta inseamna 6 * 250 = 1500 euro ... Sa zicem ca aveti in plan sa negociati la 1200 euro ... Ziceti o suma mult mai mica... "Ce zic eu , nu cred ca imi pot permit pentru un apartament ca acesta mai mult de 1000 euro pentru 6 luni" I-ati aruncat o momeala... tipul s-ar putea sa zica chiar ca vi-l da... daca e mai slab .. Nu ziceti din prima data ca dati 1200 euro. Va parea negociere, lasati sa para ca il ajutati si voi ... ca vreti sa ii dati cat mai mult dar nu aveti de unde. Insa nu incepeti "mama si tata sunt divortati ca nu va merge, creierul lor e pregatit la asa ceva" Zicetii doar "Uite, maxim cat va pot da este 1200 euro pe 6 luni, si aici trebuie sa fac mari concesiuni... dar as putea taia din costul de transport catre acasa,etc... si sa ajung cumva la 1200" Si evident 1200 este suma vizata. Cereti chiar sa platiti 1000 acuma si 200 peste 4 luni daca vreti ... Problema e ca 1200 e pe la jumatate dintre 1500 si 1000. Daca cineva zice 1000 si altul zice 1500 la cat se vor intelege de obicei? Undeva pe la 1250 ... ca e la mijloc si pare corect. Unul lasa 50% altul tot 50% USA a negociat cu Mexico niste probleme. USA a cerut la moment dat taxa de negociere 100 mililioane de dolari ... Mexic a zis ca nici vorba sa plateasca taxa de negociere, pentru ce s-o plateasca. Au cerut taxa de negociere 0. Stiti cat au ajuns sa plateasca aia din Mexic taxa de negociere? Ati ghicit, 50 milioane dolari. Incercati cand negociati : -Pentru Dumnzeu sa nu para ca negociati ... nici la piata daca ii zici la vanzator "dai doua mai ieftin?" , nu mai merge, creierul oamenilor se prinde la asa de repede. is obisnuiti sa zica NU! -Incercati sa nu dati procente egale. Daca ati zis 1000 , sa nu ziceti 1050 , apoi 1100 apoi 1150 , pare negociere, si voi nu vreti asta. Ce parere ar avea o femeie de 40 de ani care tot trage de la tine cate 50 euro de fiecare data cand te incerca?! - Nu aruncati repede cu sumele. Daca refuza la 1200 , cu greu mai adaugati inca 50$... insa niciodata sa nu lasati totul dintr-o data, daca va permiteti 1400$, nu ziceti din prima 1400$, incercati , poate va lasa oricat de ieftin. Si daca lasa la 1350$ e un castig. - Nu aratati niciodata ca vreti sa negociati. Sunteti Moldoveni ,suntenti destepti, insa nu faceti pe desteptul cu ei... s-ar putea chiar sa va creada destepti. Dovediti-va calitatile de negociator la piata sau la discoteca. Nu cumva sa va puna ... sa ziceti la telefon "UUhhh 250 euro ,asta se mai poate negocia?! La telefon nu negociati si nici nu intrebari de reduceri! Pareti clientul ideal cu bani !" nu ziceti nimic de pret si reduceri la telefon, e complet gresit... la telefon pareti cumparatorul ideal,ca sa intre asta in mintea lor, dupa aia ii fentati ... Oricum , vedeti ca este o tehnica psihiologica care folosita bine, are afecte foarte puternice. incercati sa nu pareti profitori , atat ati avut bani , atat ati plati... Zic asta ca sunt foarte multi oameni anormali in ziua de azi.. Si in Chisinau si in Bucuresti sunt multi porci ca is ei profitori dupa noi, dau anunt ca apartamentul lor murdar si spart valoareaza 300 euro / luna, si se comporta agresiv, obligandu-te ca sa te faca prost si sa cumperi. Nu va lasti intimidati de ei... ziceti clar NU , chiar daca le clipesc ochii de manie. Daca pune mana pe voi ,si sunteti fete, iesiti imediat afara, eventual anuntati politia. Unii si-o merita ! Vi-o zic pe bune, is multi care daca le zici NU , le clipesc ochii de nebunie si va pot lua "Domnisoara , m-aati adus pana aici ca sa imi ziceti NU?! Cum vine asta Domnisoara!!! Parca ati zis ca vreti sa inchiriati si acuma ce faceti?!" Is multi tampiti la cap, va zic eu. In orice caz, nu "profitati" dupa nebuni , ca vor profita ei dupa voi ... ... nu faceti afaceri cu ei, si nici nu ii ajutati ... nu inchiriati/cumparati niciodata nimic de la ei... Legea ii obliga sa va lase 3 luni fara sa platiti chiria pana sa va dea afara. Si cred ca va poate da afara doar dupa o decizia judecatoareasca. Chiar daca nu aveti contract cu ei , ati vorbit, si asta e un contract verbal,si e considerati in judecatorie tot un contract. Dar nu e asa bun ca contractul scris, nu va jucati ... Chiar daca aveti sau nu contract unii ... va pot lua si arunca in drum... unii sunt "nebuni". Se poate imbata sa sparga usa sa va arunce lucrile pe geam afara, poate va arunca chiar si laptopul pe geam afara. Sau poate da-ti peste o baba mai vicleana, si va schimba "cheia de la usa" ca sa nu puteti intra, si daca spargeti usa face ea galagie. Aveti drepturi legale... vreti sa va adresati politiei ? E ok ... dar.. . mai bine scapati de ei. E penibil sa nu poti dormi noaptea cand te fu... cineva la cap. Cand nu stii daca intra nebunul ala din nou peste tine, sau cine stie ce naiba mai face baba aia, poate iti pune ulei in fatza usii, sau schimba din nou cheia. etc... Vreti sa veniti de la facultate, si sa va gasiti jumate din lucruri in fatza blocului? iar celalta jumate deja furate dupa ce au fost aruncate? nu negociati cu oameni care par anormali ! va sfatuiesc... am vazut pe aici un anunt "doua fete, efectiv aruncate in strada cautam chirie urgent , iar o prietena de-a mea in oradea, m-a sunat odata plangand si mi-a zis ca i-a zis stapana sa iasa pana maine afara din casa ca vinde apartamentul. In seara aia a venit cu un cumparator, si va dati seama sa ramai asa ca prostul pe drum..." Tipa efectiv a trebuit sa se mute de urgenta la o prietena... in seara aia... Ea nu avea contract... si stapana a decis mutarea ei de pe o zi pe alta.. " doar nu va jucati .... Daca ati facut contract de locatiune/arenda aveti dreptul exclusiv de-a va folosi apartamentul, nu lasati pe cineva sa va aduca nepotii pe acolo in weekend,etc... intelegeti ? Ei nu ai nici macar dreptul sa intre acolo ! Daca intri fara voia voastra este violare de domiciliu ! Stiu ca multi o fac! Cam asta e tot... niciodata pana acuma eu personal nu am negociat contra familiilor, in afaceri am fost un tip dur contra jucatori adevarati. Am luat bani multi de la oameni care aveau bani si care stiam ca din proiectele lor vor scoate bani. Asta ca programator. Daca venea la mine un loh care habar nu avea de economie, de afaceri ,ii ziceam intotdeua un NU ! Niciodata nu am vrut sa iau banii de la cineva care stiam ca nu va face 10$ cu pagina lui web , pentru ca nu are sufucienta experienta. Daca am inchiriat ceva m-am gandit intotdeauna ca o familie are nevoie de acei bani,etc... Insa se pare e ca lume e asa cum e... si acuma ca oricum scad preturile, vine criza, as negocia o situatie "eu castig, tu castigii " nu as vrea sa stau ca prostul in chirie la 300 euro , cand pot gasi la 200 euro. Inca ceva : Oamenii uita repede ca le-ati facut un serviciu. Daca oferi ceva in plus cereti acel serviciu imediat. Nu contati ca daca platiti 10 euro in plus are sa aveti mult timp posibilitati sa intarziati cu plata chiriei cu 1-2 saptamani. De prima data aia 10 euro is bine veniti. Daca il obisnuiti asa pe stapan , serviciul vostru va scadea din valoare. Nu trebuie sa negociati neaparat de la 1000$ / 6 luni ... e insa mai greu sa negociezi / luna, pare nici un avantaj pt stapan. si noi vrei sa-i propunem "o afacere buna". sa mearga incantat ca a facut ceva bine... ca a luat mai multi bani,etc... Si crede-ti-ma este viitorul vostru stapan , vreti sa apara incantat ca a facut o afacere buna. Negociati pretul la 2-3 chirii in avans,etc. In Statele Unite, un prieten de-al meu sta cu 200$ / luna in bloc nou ,si la 12 luni primeste o luna gratis... Si asta fara sa fi negociat ceva. Este un bloc complet dat in chirie. Lol, aia nu vor sa isi piarda chiariasii. Ar fi fain , sa fie si asa in MD, nu ? Dar se pare va veni momentul cand oamenii nu vor dori sa isi piarda chiariashii. Decat sa tina un apartament 2 luni gol, mai bine iti lasa 50$. Asa fac in USA. Poate ca am gresit prin articol la cifre. Am incercat sa caut linkurile catre toate informatile care le posed. Criza Economica e ceva deosebit de grav, tot ceea ce am scris aici este doar parerea mea. E democratie, si am libertate. Certati cautati si voi pe google. Trebuie sa scriu asta ca sunt roman , si nu vreau sa dau lectii de economie pe la SIS, sau pe la Politie, de aia nici nu mai zic nimic de greselile economice din MD, factori , oameni cu bani de pe aici ... Fiecare s-a riscat atata cat l-a tinut masina aia scumpa de sub fund... pacat ca noi oamenii de rand are sa le platim masina... si miliardele de euro pierduti din prostia lor prin "afaceri" Foarte multi investitori vor intra in MD, credeu prin 2010. Pentru ca foarte multi vor sa se extinda inspre Est. Apropo daca vreti sa vorbiti cu mine. Yahoo Messenger: digitalmediakit | E-mail : bogdan@softgroups.com Добавлено (19.12.2008, 19:57) --------------------------------------------- Ceea ce mi se pare foarte curios este ca numarul apartamentelor scoase la vanzare in Chisinau , este cu mult mai mic decat numarul apartamentelor date inspre inchiriere... Consulatati makler, daca vedeti 50 de apartamente puse la vanzare in centru, dar is peste 380 de anunturi la inchirieri in Centru ... si peste 250 la Riscani in timp ce se vand doar 30 apartamente cu 2 camere la Riscani ... Se zice ca sunt oamenii care lucreaza in strainatate si au cumparat aici un apartament in rate... vor fi dati afara de catre banca ... ca si ei tralala ... nu isi vor mai plati ratele... dar totusi hai sa fim seriosi , ce banca iti da tie credit asa de usor? Ce banca iti da tie credit pentru ca lucrezi in Italia? Bancile au conditii drastice de creditare, au nevoie de oameni care lucreaza 5-8 ani cu carte de munca ca sa dea un credit de apartament... Asta numai ca sa vedeti pana unde poate duce minciuna si tampenia unor "analisti" ... Legea cererii si a ofertei se pare ca este regula de baza peste tot in lume... Criza actuala demonstreaza din plin aceasta regula. Bancile nu vor mai da credite, oamenii nu vor avea de unde scoate 40 000 euro ca sa cumpere un apartament, si preturile se vor reduce... Daca au crescut cu 40% anul asta, vor putea sa scada cu 40% la anul viitor. Multi analisti chiar mizeaza o scadere de 50%. In Bucuresti in unele locuri chiar au scazut cu 50% in doar 2 luni ... lol ... aici vorbesc de apartamente de lux... In Aviitorilor un apartament cu 4 camere intr-un bloc nou a ajuns sa fie listat la 100 000 euro , asta cand in urma cu 2 luni era listat la 190 000 euro ... Este o reducere de aproape 50%. Era si imposibil ceea ce se intampla...sa se ceare sume enorme de 500 euro / mp pentru un teren la 30 km de Bucuresti, sau sume de 30-50 euro aflate la 30 km de Iasi ... sau sumele astea enorme din Durlesti MDA. Preturile nu erau realiste. un Apartament din Rahova Bucuresti avea un pret aproape cat unul din Militari... uita-ti-va la preturile din Centru Chisinau , si comparati-le cu cele din Riscani sau Botanica... is aproape la fel !!! asa ceva nu se poate... Cele mai supuse riscului sunt locurile fara cerere, terenurile din Durlesti ca de ex. Blocurile alea noi din Buicani sau din Ciocana. Joc de la 15 ani pe bursa. Intotdeauna actiunile cu cerere mare cresteau sau scadeau puternic. Gen de la SIF-urile , de la banci sau de la Petrom... de la firme gen Sinteza Oradea, UAMT Oradea, greu cresteua sau scadeau ... pentru ca nu aveau volum ... pentru ca nu erau flexibile... multi vor vrea sa cumpere un apartamente in Centru , putini vor mai risca intr-o lume incerta sa ia un teren in Durlesti. Corectia in USa a fost de 40%, insa in MD si RO va fi cu mult mai mare. Noi nu avem salariile americanilor, si la noi constructiile noi sunt inca in stare de constructie sau pre-dare in folosinta. La ei oamenii deja macar au unde sta ... la noi nici atat ... Americanul are probleme din cauza ca a fost dat afara si nu isi poate plati ratele... Moldoveanul are probleme , doar ala cu bani care are 200 de blocuri nevandu-te prin Chisinau... Ala care si-a pus prima de zece milioane euro din creditul luat din banca, si care isi muta fundul intr-o masina de 500 000 euro. Pentru noi poate fi o mana cereasca...asa ca puneti mana si adunati bani ! veti putea in curand cumpara un apartament cu 20 000 euro si nu glumesc! Apropo fiti atenti la cifre. Scaderi de 50% inseamna mult mai mult decat crestere de 50%. Sa va dau un exemplu: Daca un apartament costa acuma 100 000 euro si creste pretul cu 50%, atunci ajunge la 150 000 euro... daca de la 150 000 euro pretul scade cu 50% atunci pretul este de 75 000 euro ... Nu va asteptati la reduceri mai mari de 50-60% lol... O crested de 90% inseamna 190 000 euro , o reducere de 90% de la 100, 000 inseamna 10 000 euro ... Dar e foarte posibil ca pretul apartamentelor de 2 camere sa ajunga la cel mult 20 000 euro. Hai sa fim seriosi , si acuma sunt apartament cu 2 camere e la 35 000 euro. Apropo 40 000 de romani au fost dati afara in luna decembrie. Voi va dati seama cati oameni inca nu stiu ca sunt dati afara, dar voi fi dati afara in Ianuarie? Ma rog, sefii lor nu a avrut sa le strice sarbatorile... Cu chiriile situatia dupa piata din Chisinau e jalnica... o masina de spalat calumea costa 300$, un aspirator nou noutz care sa arate foarte bine 50$... sa iti vopsesti casa te costa cateva sute dolari ... insa de multe ori te muti in chrie si ai geamuri nevopsite... vopsea care cade, si mai primesti in bataie de joc chestii gen pahare vechi (un pahar nou de ceai e 15 lei) sau lingura de lemn veche ca sa invarti in mancare (cand una noua e 5 lei ...) ... sau furculitze/linguritze ruginite (una noua e la 4 lei). Eu sincer as vrea sa imi iau un apartament fara nimic in el... de o camera maxim doua...dar totusi daca pretul a ajuns la 1000 lei pentru o camera, cat sa ii dau unui stapam daca nu vreau nimic in apartament? Si ce garantii am eu ca nu va vinde apartamentul dupa ce eu il vopsesc,etc? Daca ai contract, el nu poate vinde apartamentul decat cu chirias cu tot. Dar niciodata nu stii peste ceva om violant dai ,etc... whatever, am zis tot. Cat sa ii ofer daca vreau o camera fara nimic in ea? 50$ pe luna? Добавлено (20.12.2008, 04:59) --------------------------------------------- Pentru cei care cred ca in alte tari nu gasesti chirii lux la 150-200 euro ... http://www.oradea.net/anunturi/detail.php?sitei d=102764 http://www.oradea.net/anunturi/detail.php?sitei d=102712 http://www.oradea.net/anunturi/detail.php?sitei d=102521 http://www.oradea.net/anunturi/detail.php?siteid=102376 http://www.oradea.net/anunturi/detail.php?siteid=102308 http://www.oradea.net/anunturi/detail.php?siteid=102265 Добавлено (20.12.2008, 09:57) --------------------------------------------- Am calculat ceva gresit... pe forum cand am estimat acele 190 de blocuri la 250 milioane euro ... am fost cam naiv... Am aflat din informatii publice si oficiale ca Mall-ul MallDova, a costat 50 milioane euro. Si ca un asamblu ce contine 250 de apartamente, a costat 48 miloane euro.. din care 15 milioane platiti de firma, restul bani luati de la banca. Ei mizau sa vanda pe un pret de 1000-1300 euro apartamentele. Nu stiu ce apartamente erau ... daca le vindea cu 100 000 euro, scot 50 milioane din 250 de bucati. Sper sa nu gresesc in calcule... sa ma corectati daca ceva.. pare pretul corect... 100 000 euro , un apartament de 4 camere la 1000 euro metru patrat... daca apartamentul are doar 100 metri atata e. De obicei cele cu 4 camere au 120-150 mp^2. Vampirii astia imobiliari fac si smecherii. Zic 1000 euro pe metru patrat construit, si nu pe metru patrat stric locuibil. In RO smecherashi cu ferarri sub fund ... pun baia in spatiul locuibil, Daca iti faci tu casa, atunci ar trebui sa scoti baia , coridorul, treptele pe care urci ...etc... alea nu sunt spatiu locuibil... e doar spatiu construit... capish ? ...Astia de la firme, vor sa para cat mai mare apartamentul ... asa ca le baga pe proiect. Din cate am vazut apartamentele de 2 camere la 90 metri patrati construiti , au in realitate 50 metri. La 4 camere sunt 190 mp^2 construiti cu spatiu locativ de 120 mp^2. Acuma faceti si voi un calcul simplu ... daca 250 de apartamente au costat 50 milioane euro sa le faca.... si pe piata sunt 12 000 de apartamente.. 250 apartamente = 50 milioane euro 1000 apartamente = 200 milioane euro 10 000 apartamente = 2 miliarde euro ... Si MallDova a costat 50 milioane... + alte spatii locative... + vile de lux... oricum in Bucuresti doar in 2007 s-au bagat 15 miliarde...asa ca stati calmi fratilor... dar cine stie, poate mai aflu ceva informatii pana diseara, si vedem ca Banca Centrala a Moldovei nu are de unde scoate atatia bani nici daca se apuca de afacei cu iarba impreuna cu MAI (pentru prostii care nu au ras - asta e gluma bah !) Добавлено (20.12.2008, 09:57) --------------------------------------------- Apropo economia MD inca se mentine bine... insa in tara asta nu gasesti nici o informatie... hai sa vedem , imi zice si mie cine se ascunde in spatele proiectelor imboliare din MD? Multe blocuri seamana intre ele , deci is facute de acelasi "cap"... imi ziceti cine se ascunde in spatele firmelor? stie careva?! Cautati pe google , sa vedeti gasiti ? nu nu gasiti nimic pe google... la fel si cu situatia economiei MD, nu gasesc nici o informatie, parca nimeni nu se ocupa de economie in MD... in RO poti gasi formuri de discutii si analize despre foarte multe lucruri ... aici is doar beliverne pe alocuri ... Faza este ca in RO , euro a crescut de la 3,5 lei la 4 lei. In Ucraina, grivna a crescut aproape dublu intr-un an de zile! Efectiv aproape s-a dublat! Din cauza asta Ucraina cere cu disperare ajutor din parte UE si FMI ,etc... Ungaria efectiv a ajuns falimentara... si e tara membra UE,aia i-a si fost norocul altfel guvernul intra in imposibilitate de plata... Lira sterlina ajuns la un minim record! 0.93 lire sterline = 1 euro ! Singurele stabile is euro si dolarul ... pentru ca foarte multi economisti se lupta sa le salveze. Pentru ca UE/USA au unele dintre cele mai bune "logistici" au oamenii ,etc.. cu toate astea, mai in gluma, mai in serios ... Ceea mai stabila tara din Europa la moment este Moldova... aici dolar se tine tot la 10 lei,etc... au inca bani in Banca Centrala. Daca va uitati pe situl de la Banca Centrala, se vede ca multi baieti cu cap au luat decizii foarte bune. Sa vedem acuma ce va fi , daca va veni o surpriza , daca se asteapta ceva si toti acuma tac ? ...atunci vor fi probleme... Insa dupa cum am mai zis , datele lipsesc... sa nu uitam ca mai demult MD de abia isi platea salariatii , poate acele vremuri se vor intoarce?! Daca tin minte, mai demult nici deputatii nu isi luau salariile, ca nu aveau bani de unde sa le dea? Asa tin eu minte de cand eram mic si ma uitam la TV...
|