| Problema achiziţionării unui apartament este una actuală pentru locuitorii din capitală şi mai ales pentru cei tineri. Preţul exorbitant la locuinţe le face mai puţin accesibile pentru populaţia din Chişinău. Mulţi dintre aceştia sunt nevoiţi să plece la muncă peste hotare pentru a putea câştiga ceva bani necesari pentru procurarea unui apartament. Creditele ipotecare nu sunt avantajoase pentru toată lumea. Despre aceste aspecte ale pieţei imobiliare ne va vorbi directorul companiei „Gofma Consulting”, Dmitri Taraburcă. - Cum aţi aprecia situaţia pieţei imobiliare din R. Moldova? - Piaţa imobiliară din Republica Moldova se află într-o criză îndelungată a unei perioade de tranziţie. Dacă e să vorbim deschis despre piaţa imobiliară, atunci trebuie de menţionat lipsa de gestionare a pieţei. Procesele acestui segment sunt la etapa de autogestiune. Această situaţie este bună pentru o piaţă dezvoltată, dar nu şi pentru una care abia se dezvoltă. Cu toate acestea, autogestiunea are un caracter segmentat. Avem probleme cu drumurile, ne ocupăm de drumuri, avem probleme cu agentul termic, ne ocupăm de „Termocom”. Este nevoie de a avea un plan de dezvoltare, or, în Republica Moldova nu există o strategie unică de dezvoltare. Dacă e să discutăm la un nivel segmentat, atunci problema pieţelor regionale este una clasică. Lipsesc tehnologiile ieftine de construcţie, iar acest lucru este mai evident acum după inundaţii. Problema Chişinăului este, de asemenea, una clasică, nu există constructori calificaţi şi manageri de dezvoltare. În rezultat, au apărut blocuri de o proastă calitate, dar la un preţ mare. Acest lucru contribuie la crearea unui dezechilibru. Totodată, această problemă ţine de sistemul de gestiune. Deocamdată, pe piaţa imobiliară există un mediu benefic pentru operaţiunile speculative, ce aduc un venit bun. Trebuie de menţionat că atât timp cât va exista o tendinţă de îmbogăţire frauduloasă din partea funcţionarilor acest lucru va continua. Este mult mai simplu să câştigi prin speculă decât prin producere sau prin management, din această cauză ne ocupăm de ceea ce este mai simplu. Problemele de ordin social sau infrastructură nu sunt interesante, deoarece aduc mai puţini bani decât specula. Odată ce acest segment va deveni rentabil, statul se va implica activ. Aceasta este perioada de tranziţie. Dar din cauză că problemele de administrare devin o chestiune de comerţ, această perioadă de tranziţie nu poate fi depăşită, ci se transformă într-o criză. - Unii specialişti au prognozat o scădere a preţurilor la apartamente, însă acest lucru nu a avut loc. Dimpotrivă, preţurile cresc. La ce schimbări ar trebui să ne aşteptăm pe piaţa apartamentelor din Republica Moldova? - Îmi aduc aminte de o poveste din copilărie, când un cioban, fiind plictisit, îi minţea pe cei din jur că-l atacă lupii, până când, într-o zi, acest lucru chiar s-a întâmplat. Toate aceste prognoze sunt cam din aceeaşi serie. Analiştii, pe care i-am citit eu, foloseau nişte argumente nostime şi diletante. M-aş feri să-i numesc specialişti, pe aceşti analişti, care, în fiecare an, într-un mod insistent, repetă aceeaşi greşeală. Pentru început, declaraţiile lor erau interesante, apoi – amuzante, iar acum, chiar dacă acei specialişti au învăţat ceva, pentru mine opinia lor nu mai are nici o valoare. Schimbări pe piaţa imobiliară din Republica Moldova vor avea loc cu siguranţă. Vor fi schimbări diferite pentru fiecare segment în parte. Dacă nu vor fi situaţii de fors-major, atunci, deocamdată, nu văd premise de scădere a preţurilor. Dacă e să abordăm cea mai sensibilă temă, locuinţele, există rezerve serioase la tema accesibilităţii. Nu înseamnă că vor deveni mai ieftine, înseamnă că vor fi de o altă calitate sau vor fi mai accesibile pentru achiziţie. Trebuie de menţionat că rezolvarea acestei probleme este posibilă în cazul elaborării unei strategii corecte şi coerente, pe termen lung (nu mai puţin de 5 ani). Dacă e să vorbim despre situaţia actuală a economiei, atunci, ritmul de creştere a preţurilor la locuinţe ar trebui să corespundă, cel puţin, cu ritmul preţurilor la produse. Ceea ce se întâmplă cu preţurile la produse este evident. De ce ar trebui să scadă preţurile la locuinţe? Acestea vor fi achiziţionate mai puţin, dar este o altă temă. - Cum apreciaţi sistemul de creditare ipotecară din Republica Moldova? - Am o părere bună despre acest sistem. Se fac paşi importanţi în acest domeniu, unii sunt gândiţi şi argumentaţi, unii sunt întreprinşi din cauza lobby-ului, unii sunt de prisos. Totuşi, în acest segment, totul poate fi corectat. Am mai menţionat deja problemele de administrare, iar aici această temă este foarte actuală. Multe probleme sunt rezolvate pe părţi, dar nu sunt duse la bun sfârşit. Spre exemplu, putem menţiona sistemul de depozit-creditare. Avem legea, dar sistemul nu funcţionează. Şi-a pus cineva întrebarea „de ce?” – nu. Au pus un semn la această întrebare şi mai mult nu au mai abordat-o. În realitate, noi ne îndepărtăm de sistemul american – mono sistem. Ceea ce după părerea mea este foarte bine. Dar ne-am blocat la jumătate de drum de trecere la sistemul german – un bisistem de creditare. Este foarte rău că am rămas blocaţi. Este şi mai grav faptul că nimeni nu realizează acest lucru. S-a încercat instituirea unor birouri de istorie a creditelor, care sunt inutile pentru un sistem de tip german. Este adevărat că economia noastră are probleme, dar dacă ne vom învăţa să economisim resursele financiare, ar fi cel mai simplu. Ne este frică de acest lucru. Iar aceasta este problema la care trebuie să ne gândim. - Cât de avantajos este să iei astfel de credite? - Este o întrebare interesantă. Dacă populaţia apelează la aceste credite, înseamnă că sunt rentabile. În realitate, creditele ipotecare sunt pentru cei bogaţi. Este contingentul care avantajează băncile, iar pentru ei este avantajos să apeleze la aceste credite. Pentru a face creditele ipotecare avantajoase oamenilor simpli, trebuie să se implice şi statul. Totuşi, această implicare lipseşte cu desăvârşire şi nici nu va exista. Problema nu constă în faptul că Bugetul nu permite, ci faptul că nu are cine să se ocupe de această întrebare. În orice alt stat problema locuinţelor este rezolvată prin intermediul unui dialog între stat şi sectorul privat. La noi, însă, acest dialog deviază de la sfera socială la cea comercială şi se încheie prin veniturile adăugătoare ale unor persoane. Creditele nu sunt avantajoase pentru cei cu un venit mic. Cred că problema locuinţelor trebuie rezolvată într-o altă manieră. Trebuie de făcut o analiză, de găsit o soluţie şi de implementat. Şi cu asta, basta!!! - Vă mulţumim. Sursa: Flux din data: 2008-08-18
|